Hoe kun je delen als je zelf niets hebt?

Carla van der Wal uit Apeldoorn gaat in februari volgend jaar voor drie weken vrijwilligerswerk naar Oeganda. “Het was al langer mijn droom om ergens in Afrika als verpleegkundige iets te kunnen betekenen voor mensen voor wie leven vaak overleven is. Het lijkt weliswaar de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat, maar toch…”

Een belangrijke drijfveer voor Carla is ook dat ze, zoals ze zelf zegt: ‘heel veel kan leren van de mensen daar. “Hoe kun je toch delen als je zelf bijna niets hebt? Wat maakt dat velen, ondanks alle beperkingen, toch zo blijmoedig in het leven kunnen staan en onvoorwaardelijk voor elkaar zorgen? Ik sluit mij aan bij een kleine stichting, Care with A Mission, en we gaan met een groep van acht personen. We werken samen met plaatselijke artsen en verpleegkundigen en gaan naar de mensen toe in het gebied Amuria, in noord-oost Oeganda. We houden er spreekuur en zien dan wel vijfhonderd mensen op een dag. Onder een boom, in een school geven we daar heel basale medische zorg. Denk aan bloeddruk-, glucose- en malariacontrole. Medicijnen worden in Oeganda zelf gekocht en ter plekke verstrekt.”

Van iedereen die op het spreekuur komt, wordt een soort patiëntendossier bijgehouden, zodat er enige continuïteit is, vertelt Carla. “Ook bezoeken we ouderen thuis die vaak onder erbarmelijke omstandigheden leven en we kopen dan wat nodig is, bijvoorbeeld een matras of deken. Daarnaast zijn er al langer contacten met een plaatselijke school, waar ook spullen voor aangeschaft worden.”

Ze vervolgt: “Het is de bedoeling dat iedereen die met de reis meegaat sponsorgeld binnenhaalt. Het streefbedrag is 500 euro per persoon, meer mag uiteraard ook. Voor 1 euro kun je iemand daar één maand van medicijnen voorzien. De kosten van de reis en het verblijf betalen we natuurlijk allemaal zelf. Mocht iemand hier ook een bijdrage aan willen leveren, dan kan dat op betaalrekening  NL22 INGB 0000 826355 van C.van der Wal-Hanekamp met de mededeling Oeganda. Vanwege de kleinschaligheid zijn er geen andere kosten en wordt elke euro besteed aan de mensen die we daar helpen. Mede namens hen, alvast heel erg bedankt!”

Carla, tenslotte: “O ja, voor ik het vergeet: wie nog oude brillen onder in de kast heeft liggen, mag die ook aan mij geven. Ik neem die graag mee, want de bevolking van Oeganda is daar erg blij mee!”

Share